tisdag 15 april 2014

Egengjort

Ofta tänker jag inte på hur mycket "egengjorda" saker jag faktiskt har hemma... Och så inser jag hur besvärligt jag skulle tycka det skulle vara om jag var tvungen att gå till affären varje gång jag vill ha något. Ofta finns ju inte just det som jag har tänkt. Inte blir det jag själv gör alltid heller så som jag tänkt, men då har jag lite större överseende... 

Några vardagsbilder på mitt egengjorda:

Ståltråd är roligt, önskar jag hade mer tid.

Liten vårfågel i riset.

Isbräckshjärta, tycker nog att det passar hela året...

Små katter i riset som jag alltid måste ha! Inte min egen modell men har väl hängt med sen jag var kanske fyra år. Inte samma katter dock, är inte helt säker på vilken generation detta kan vara.

Små tygbakelser och en tavla målad på porslin någon gång på 90-talet.

Silvrig glasstjärna sedan i julas - tycker inte den är julig så den får hänga med året runt.

Och det var bara en del. 

Det är väl så - jag tycker om att göra grejor...


måndag 7 april 2014

Bara till mig

Ibland längtar jag efter att sy bara helt kravlöst. Inte för att det är något jag ska visa upp eller göra ett mönster av. Något enkelt till mitt kök. Bara till mig. Här har jag fått lite utlopp för sylusten med det enklast tänkbara. Lätt och väldigt roligt. Jag har skurit sju cm breda remsor som jag sedan sytt ihop till en enda lång "oändlig" remsa, sedan har jag skurit den igen till den bredd som jag vill att mina löpare ska ha.
Och varför sy en när man kan sy många... :)
Min långa remsa räckte till ett par scrappiga grytlappar också.


söndag 6 april 2014

Frestelse

Hemma hos oss har bakandet mer och mer börjat bli yngste sonens område. Inte mig emot...


Chokladkaka med nutellafyllning, ugn 175°C

200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk salt
3 dl vatten

Fyllning
Nutella

Smörj och mjöla en bakform med löstagbar kant. Vispa smör och socker poröst och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna, blanda ner i smeten varvat med vattnet. Vispa till en slät smet.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Den ska vara genombakad, det är ingen kladdkaka. 

Låt kakan svalna, dela den i två bottnar. Bred ett ordentligt lager Nutella emellan. Lägg samman och avnjut tillsammans med vispad grädde. 


torsdag 3 april 2014

Material

Nytt material måste man ha ibland. Jag skjuter upp det i det längsta att beställa. Det tar så mycket tid, allra helst skulle jag vilja att det kom flygande helt automatiskt... Och så är det dyrt så det gäller att försöka vara lite förståndigt också. Först bockar jag för allt som jag vill ha. Sedan börjar jag stryka... Till slut har jag fått ihop en någorlunda kompromiss och drar en lättnadens suck när beställningen är iväg.

Lite julafton är det när det äntligen kommar och jag får öppna. Och nervöst! Är allt helt? Denna  gång kom allt prydligt packat på pall och inga obehagliga överraskningar väntade när jag öppnade.
Ibland har jag det oförskämt bra! Solen skiner och jag får packa upp fina glasskivor, som är hela. Friden är total när jag kånkar och bär. Och så får jag besök av ekorren. Men han struntar fullkomligt i mina glasskivor.